Een koffer inpakken voor op vakantie

Het inpakken van een koffer lijkt misschien een eenvoudige taak, maar als je het verkeerd doet, kun je waardevolle spullen verliezen, te zware bagage kosten betalen of gelekte shampoo opruimen. Daarom is het essentieel om te leren hoe je een koffer op een slimme manier kunt inpakken. En een vakantie inpaklijst kan hierbij helpen.

We hebben een paar tips om je te helpen bij het inpakken van een koffer, van het kiezen van een tas tot de eeuwige discussie tussen het oprollen of opvouwen van je kleding. (Spoiler: misschien wil je beiden doen.) 

Begin met de juiste koffer

De “juiste” koffer is voor iedereen anders. Misschien gaat jouw voorkeur uit naar een harde koffer die duurzaam genoeg is om tegen een stootje te kunnen. Een zachte handbagage kan de voorkeur hebben als je graag een paar externe vakken hebt om dingen in op te bergen, zoals een brillenkoker of een tas met toiletartikelen. Het maakt niet uit voor welke soort je kiest, test elke koffer voordat je hem koopt om er zeker van te zijn dat hij soepel rond hoeken rolt en dat de lengte van het handvat bij jouw lengte past.

Houd bij het kiezen van een koffer rekening met de afmetingen en het gewicht van luchtvaartmaatschappijen. Onthoud: luchtvaartmaatschappijen nemen de wielen mee, niet alleen de werkelijke verpakkingsruimte, bij het meten van de handbagage hoogte – en veel tassen die als handbagage op de markt worden gebracht, zijn technisch gezien te lang om in de tas maten van sommige luchtvaartmaatschappijen te passen. Voor ingecheckte bagage telt elk kilo; misschien wil  je ultralichte bagage zoeken die je toegestane gewicht niet opslokt.

Hoe kun je een koffer het beste inpakken?

Begin met het maken van een inpaklijst een paar dagen voor je reis, zodat je tijd hebt om last-minute items op te halen. Wij maken vaak gebruik van inpaklijst.nl. Als je eenmaal alles hebt neergelegd wat je nodig hebt, begin dan eerst met de zwaarste items. Plaats ze onderin de koffer als deze staat (d.w.z. de kant met de wielen), zodat hij niet te topzwaar wordt. Verdeel zwaardere items gelijkmatig over beide zijden van de koffer, zodat deze niet uit balans wordt getrokken als deze staat.

Laat bij het inpakken van schoenen geen ruimte verloren gaan: vul ze met sokken, onderkleding of andere kleine voorwerpen. Als ze vies zijn, stop de schoenen dan in een plastic zak of doe een douchemuts over de zolen om de rest van je tas te beschermen.

Sommige reizigers zweren bij het rollen van kleding; anderen geven er de voorkeur aan om te vouwen. Maar de beste manier om een ​​koffer in te pakken, is vaak een combinatie van beide. Kreukgevoelige artikelen komen er beter uit als je ze opvouwt, maar strak opgerolde kleding is gemakkelijker in de kleine hoekjes en gaatjes rond je tas te werken. Onze eigen strategie is om schoenen in de onderste helft van mijn koffer te leggen, de bovenste helft te vullen met opgerolde kleding, en dan omvangrijke items zoals sweatshirts of regenjassen op te vouwen en ze over al het andere te leggen. 

Als je koffer buitenvakken heeft, gebruik deze dan voor items waartoe je direct toegang nodig hebt, zoals nachtkleding voor de eerste nacht van je reis. Stop je koffer nooit te vol. Als de ritssluitingen te strak zitten voordat je zelfs maar van huis gaat, kan er onderweg wat breken. Maak de koffer weer open en kijk wat je kan missen op vakantie.