Vakantie aanraders

Waar rekening mee houden bij een visum aanvragen?

Waar rekening mee houden bij een visum aanvragen?

Een visum aanvragen lijkt op het eerste zicht een koud kunstje, maar in de praktijk gaan veel mensen er toch nog altijd de mist mee in. Dit is in het bijzonder het gevolg van het feit dat de eisen die worden gesteld aan een visum per land aanzienlijk kunnen verschillen. Hou er bovendien rekening mee dat het aanvragen van een visum vaak ook niet het enige punt is waar u rekening mee dient te houden. Veelal is bijvoorbeeld ook vereist dat u houder bent van een paspoort welke nog ten minste 6 maanden na aankomst- of vertrekdatum geldig is. Wilt u ook graag te weten komen waar u bij een visum aanvragen nu precies allemaal rekening mee dient te houden? We vertellen het u graag hier op deze pagina!

Belangrijke tips voor een visum aanvragen

Gaat u een visum aanvragen en wilt u niet geconfronteerd worden met onvoorziene omstandigheden of vervelende verrassingen? Dan is het zonder ook maar de geringste twijfel de moeite waard om rekening te houden met de hieronder terug te vinden tips:

  1. Stel het aanvragen van uw visum niet te lang uit;
  2. Twijfelt u? Dan kunt u het aanvragen van een visum nog altijd uitbesteden;
  3. Controleer altijd goed de vervaldatum van uw paspoort;
  4. Controleer op voorhand goed welke eisen er zijn verbonden aan het vereiste visum;
  5. Hou er rekening mee dat een online visum aanvragen niet altijd mogelijk is;

Naast bovenstaande is het ook belangrijk om rekening te houden met het prijskaartje welke is verbonden aan een visum aanvragen. Op dit vlak kan er sprake zijn van een niet onaanzienlijk verschil. Daar waar bepaalde landen een kostprijs van slechts enkele euro’s in rekening brengen (of het visum zelfs gratis toekennen) zijn er ook landen die een prijs vragen die de 100 euro benadert. Even grondig de kostprijs van uw visum opzoeken is dus zeker interessant.

Is een e-visum aanvragen mogelijk of niet?

Een visum aanvragen kan tegenwoordig op verschillende manieren gebeuren. Het is mogelijk dat er een papieren visum dient te worden aangevraagd, maar daarnaast behoort ook een online visum aanvragen tot de mogelijkheden. Een zogenaamd e-visum is echter niet beschikbaar voor alle landen. Het is belangrijk om dit op voorhand goed te controleren zodat u niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Zijn biometrische gegevens vereist of niet?

Het is mogelijk dat er bij een visum aanvragen wordt verzocht om zogenaamde biometrische gegevens te verstrekken. Het kan hierbij in de praktijk gaan om een vingerafdruk, een irisscan en / of een gezichtsafbeelding. Het betreft hier unieke lichaamskenmerken die de authenticiteit van een bepaalde persoon kunnen bevestigen. Let op, de biometrische gegevens dienen bij bepaalde landen te worden verstrekt op het ogenblik dat het visum wordt aangevraagd.

Let op bij reizen naar de Verenigde Staten en Canada!

Bent u van plan om een reis te ondernemen naar de Verenigde Staten of Canada? In dat geval moet u er rekening mee houden dat een visum aanvragen voor deze bestemmingen voor Nederlanders en Belgen geen vereiste is. Dit betekent echter niet dat er geen reisdocumenten aangevraagd dienen te worden. Het gaat hierbij dan ook respectievelijk om de ESTA evenals de eTA. Ondanks het feit dat de aanvraagprocedure misschien enigszins overeenkomt met deze van een visum betreft het hier eigenlijk reis toestemmingsformulieren. Let op, u dient deze toestemmingsformulieren steeds aan te vragen voor afreizen! Heeft u dit niet gedaan? Dan zult u bij aankomst in de Verenigde Staten of Canada worden geweigerd. Voor meer informatie over het (online) aanvragen van uw visum, kunt u bij Visa Service Desk terecht.